You are currently viewing Kako ljubav uspeva

Kako ljubav uspeva

Kako ljubav uspeva? Gde leži početak te ljubavi? Kako uspeva taj početak?

On uspeva kroz primanje i priznanje da su naši roditelji nama u ljubavi dali i sigurnost i pripadnost. Onda dođe vreme kada kao deca moramo da se osamostalimo. Ne možemo uvek ostati deca. Ako smo mnogo primili, dolazi vreme kada želimo i možemo da dajemo ljubav dalje. Kako?

Muškarac sretne ženu i žena sretne muškarca. Oni jedno drugo privlače i povezuju se s ljubavlju. Ako su oboje od svojih roditelja primili dovoljnu količinu ljubavi, oni to mogu i da razmene. Ali ne u zaljubljenosti.

Ljubav između partnera zahteva odricanje od naše prve i najintimnije ljubavi, naše ljubavi kao deca prema našim roditeljima. Samo kada je vezivanje dečaka – bilo kroz ljubav ili odbijanje – za majku razrešeno, on se može potpuno dati svojoj partnerki i postati muškarac. Vezivanje devojke za oca takođe mora biti razrešeno da bi se ona mogla dati partneru i biti žena. Uspešno zajedništvo zahteva žrtvovanje i transformaciju naše ranije dečje vezanosti za roditelje; dečka za majku i devojčica za oca.

Zaljubljenost je očekivanje da ćemo nešto dobiti. Šta mi pre svega u zaljubljenosti želimo da dobijemo? Upravo ono što smo od svojih roditelja želeli ali nismo dobili. Sada očekujemo da partner to treba da nam isporuči. To znači zaljubljenost. Ali upravo zato što smo zaljubljeni nakon nekog vremena mi takođe moramo da dajemo. Zatim dolazi otrežnjenje. Iznenada možemo da vidimo da je naš partner drugačiji, poseban. Tada možemo da primimo od njega ono što nam on kao partner daje – ne kao otac ili kao majka, već kao partner. I mi dajemo njemu ono što mu kao partneru možemo dati, kao nekome odraslom. Tada ljubav između nas ima snagu.

Partnerska ljubav zahteva da napustimo dečju egocentričnost, naivni doživlja samodovojnosti, infantilnu potrebu da uzimamo i dobijamo, da se neko brine o nama, štiti nas i zadovoljava nam potrebe, tr da zakoračimo prema zrelosti, ravnoteži davanja i primanja, preuzimanju odgovornosti za životni i lični rast u zajedničkom partnerskom deljenju.