You are currently viewing Moć ordera

Moć ordera

Konstelacije, kao alat u psihoterapiji, imaju moć da duboko prožmu učesnike, otkrivajući njihove unutrašnje slojeve i mehanizme koje koriste kako bi se nosili sa svojim emocijama i iskustvima. Ovaj proces pruža siguran prostor gde svako može otvoreno da pokaže svoje trenutno stanje u odnosu na prisutne sadržaje.

Govor tela postaje izuzetno važan u ovakvim situacijama, jer često otkriva više nego što reči mogu izraziti. Primetimo ljude koji su na ivici suza, ali se drže čvrsto, pokušavajući da ostanu jakog izgleda. Sa druge strane, postoje oni koji potiskuju svoju tugu, ne dozvoljavajući joj da ispliva na površinu, često iz straha od poniženja pred drugima.

Osećaj poniženja zbog izražavanja emocija poput tuge često proizilazi iz duboko ukorenjenog verovanja da je emocija znak slabosti. Mnogi ljudi sebe prisiljavaju da izgledaju snažno iako se iznutra bore sa bolnim osećanjima, zbog straha da bi izražavanje tih emocija moglo dovesti do gubitka dostojanstva.

Jedan ekstreman primer ovakvog ponašanja je osoba koja se ponosi što nije plakala ni na sahrani svojih roditelja, videći to kao dokaz svoje unutrašnje snage. Ovakvi obrasci ponašanja duboko su ukorenjeni u psihu pojedinca i često definišu način na koji doživljavamo sebe, druge ljude i svet oko nas.

Iako se možda čini kao da izbegavanje izražavanja emocionalne ranjivosti donosi određenu vrstu zaštite ili snage, istina je da to može ograničiti našu sposobnost da se povežemo sa sobom i drugima na dubljem nivou. Prihvatanje i izražavanje svojih emocija, čak i ako to znači suočavanje sa ranjivošću, može biti oslobađajući korak ka autentičnijem i ispunjenijem životu.