You are currently viewing Priče sa konstelacija

Priče sa konstelacija

Tokom seanse, u konstelacijskom polju događa se nešto čudesno. Alhemija emocija pleše sa kosmosom, donoseći isceljenje. I to ne samo onome ko je bio dovoljno odvažan da podeli deo svog života sa ostalima, već (možda i više) drugim učesnicima. Od voajera koji viri u tuđi život, mi postajemo svedoci mozaika tuđih sudbina, da  bismo tokom procesa i sami došli do otrežnjujućih uvida o sopstvenom putu.

Zajedno sa drugima, sa kojima nas povezuje radoznalost, otkrivamo misterije svog postojanja i nevidljive sile koje oblikuju našu sudbinu.

Nismo ni bili svesni koliko će nam se, dok svedočimo tuđim pričama, otkriti o nama samima.

Kao raznobojna stakla kaleidoskopa, porodične konstelacije osvetljavaju tanane veze među dušama, kroz vreme i naraštaje. Svedočeći tuđem isceljenju, mi otključavamo vrata sopstvenog.

Zato ću, sa namerom da služi Vašem najvećem dobru, podeliti sa Vama priče svojih klijenata i praktične vežbe koje su njima pomogle.

Ljubavnica

Marina je dva puta prisustvovala konstelacijama pre nego što se odvažila da sama postavi temu. Pitala se zašto uvek pronalazi pogrešne partnere, koji su već u braku, i pristaje na ulogu ljubavnice.

Ono što je tokom konstelacije isplivalo na površino jeste tajna u koju je Marina upletena u detinjstvu. Naime, kada je saznala da tata vara mamu, odlučila je da to nikome ne kaže, kako ne bi povredila njihova osećanja i dodatno narušila već poljuljan odnos. Na ovaj način, prećutno je počela da deli tajnu sa ocem. Osećala je da se sve više udaljava od mame zbog krivice koja ju je izjedala. Preuzela je odgovornost za tuđe sudbine, dajući sve od sebe da posreduje između roditelja i prikrije istinu, kako bi ih oboje zaštitila. Tada je zauvek izgubila osećaj poverenja i pripadnosti.

Danas, Marina često pristaje na ulogu druge žene u životu partnera jer u sebi nosi jak strah od bliskosti i braka. Radije će se opredeliti za ulogu ljubavnice, nego da oseti bol prevarene žene.

Birajući oženjene muškarce, Marina je ostajala verna i ocu. Kada bi priznala sebi da ju je on izneverio, da je nije zaštitio, i da je na njena dečija pleća stavio teret koji dete ne treba da nosi, bila bi veoma ljuta na oca. Ta ljutnja za nju je suviše bolna. Ona ostaje verna ocu, birajući zauzete partnere. U takvim odnosima, ona dopušta sebi da deo te ljutnje projektuje na partnera, dok ujedno oseća i bol koji je njenoj majci nanelo neverstvo. Ovo kompromisno rešenje omogućavalo je Marini da ostane lojalna i ocu i majci, ali po cenu sopstvene sreće.

Tek kada je sagledala ovu dinamiku, Marina je dobila mogućnost da prekine začarani krug. Nakon toga, bila je slobodna – nije više morala da preuzima tuđe odgovornosti i uloge. Konačno je mogla da isceli stare rane i dopusti sebi iskrene i čiste odnose.

Razvod

Tanja nas je iznenadila kada nam je ispričala da se razvodi. Iznenađenje je bilo veće tim pre što smo svi znali da je u srećnom braku. Ima troje dece, u odnosu sa mužem sve je u redu, zato nas je začudila njena iznenadna odluka. Pitali smo za razloge, ali nije ih bilo – bila je rešena da je to jedini pravi izbor, iako je još uvek bilo ljubavi među njima. U daljem razgovoru, i kroz konstelaciju, ispostavilo se da je Tanja odrasla bez oca – poginuo je u saobraćajnoj nesreći. „Koliko godina je tvoja mama imala tada?“, pitala sam je. „34“, odgovorila je, „Isto kao ja sada.“

Njen odgovor upalio mi je lampicu u glavi. „Mora li žena u tvojoj porodici da ostane sama sa 34 i sama odgaja decu?“, pitala sam. Kroz konstelaciju, ispostavilo se da je Tanja motivisana slepom ljubavlju prema majci nesvesno mislila da će njen gubitak poništiti prvi. Da će svojim razvodom dokazati vernost majci i umanjiti njenu patnju.

Zahvaljujući uvidima sa konstelacije, Tanja je ipak ostala u braku, i zadovoljna je tom odlukom.

Moj muž, moja baka

Ivana i Milan bili su vrlo vezani jedno za drugo. Ipak, suočavali su se sa ozbiljnim izazovima u braku. Probali su da rade na svom odnosu svim metodama koje su znali. Išli su na bračnu psihoterapiju već neko vreme, ali u njihovom odnosu nije bilo pomaka. Rešeni da urade sve što je do njih da spasu brak, došli su na radionicu partnerskih konstelacija. Jedan od glavih problema među njima bio je Ivanin bes prema mužu. I najmanjim povodom, iz nje bi pokuljala lavina ogorčenja i besa. Jasan uzrok tome nije se mogao videti u sadašnjosti, na nivou njihove komunikacije i ponašanja.

Milan je primetio nešto zanimljivo – kada bi pobesnela, Ivanino lice bi se izmenilo, i ona bi izgledala kao starica.

Tokom konstelacije otkrićemo i zašto. Ispostavilo se, naime, da se njen deda ružno ophodio prema baki. Sav bes i ogorčenost koje je baka osećala prema dedi preneti su na unuku. Ivana je, kada se naljuti, svog muža videla onako kako je baka videla dedu.

Ovaj uvid delovao je otrežnjujuće. Nakon konstelacije, Ivana je bila u stanju da Milana pogleda novim očima – da ga vidi onakvog kakav on zaista jeste, bez senki predaka i bez tereta njihovih emocija.

Iz lojalnosti precima, mi nastavljamo njihovu patnju, često žrtvujući partnerstvo. Ono što je potrebno jeste da sagledamo svoju pripadnost i negujemo je na način koji joj je potreban. A to podrazumeva da smo razmrsili čvorove koji nas drže vezanim za stare porodične dinamike.

Vežba

Zamislite svoju majku ili oca, onog sa kim trenutno osećate jaču povezanost.

Nađite odgovarajuće rastojanje, i recite mu/joj, svojim rečima: „Čak i ako sam pokušavao/la da budem drugačiji/a od tebe, u odnosima, vezama, životu, duboko u sebi, ja sam tebi lojalan/na. Postoji deo mene koji ne želi da bude srećniji i ispunjeniji nego što si ti bio/la. Iz ljubavi prema tebi, ne ostavljam te samog/samu u tome.“

Da li osećate da ima istine u ovim rečima? Dozvolite sebi da to osetite.

Sada pogledajte svog partnera i vašu vezu. Osetite pritom konekciju sa svojim roditeljima.

I Vi i Vaš partner želite najbolje za svoj odnos. I takođe, oboje želite da budete lojalni svojim precima. Pogledajte partnera, nađite rastojanje koje Vam prija i recite mu: „Ja sam lojalan/na svojim roditeljima. I ti si lojalan svojim roditeljima. Poštujem tebe i tvoju lojalnost.“ Poklonite mu se iz poštovanja. Zatim ga ponovo pogledajte i recite: „Mi smo slični, lojalni smo.“ Polako se pozdravite sa svojim roditeljima i sa partnerom. Pronađite mesto dubokog mira u sebi.

Moja ljubav će ga promeniti

Milena se, protivno željama svojih roditelja, vrlo mlada udala za Igora. Njegova strast bili su piće, kocka i žene. Međutim, ona je čvrsto verovala da će ga njena ljubav promeniti. Uprkos bolu koji joj je nanosio svojim ponašanjem, tvrdoglavo je odbijala da okonča odnos i ostala je sa njim. Nakon mnogo nesrećnih zajedničkih godina, Igor je umro, ostavivši je u oskudici, sa četvoro dece.

Tokom konstelacije, uvidela je da je kao mlada verovala da će, ukoliko ga dovoljno bude volela, uspeti da ga promeni. Odbijala je da prizna svoju grešku i bila uporna u nastojanjima da ga svojom ljubavlju spase od poroka. Ono što je još uvidela jeste da se ovaj obrazac u njenoj porodici ponavljao kroz generacije, te da je i njena majka nastojala da promeni oca, koji se tome opirao.

Meditacija: Prihvatanje partnera onakvim kakav jeste

U ovoj meditaciji, cilj nam je da sagledamo partnera onakvim kakav jeste. Možda je drugačiji nego što smo zamišljali. Možda je ovo prvi put da ga ne gledamo kroz prizmu te iluzije, već sagledavamo istinu. Prihvatamo ga, onakvog kakav jeste. Kažemo mu „DA“, tačno takvom kakav je, bez želje da je na bilo koji način drugačiji.

Na taj način, pokazujemo mu ljubav i prihvatanje. Partner se oseća sigurno i voljeno. Ako i on učini isto, oboje se osećamo sigurnim u našem odnosu. Ne moramo ništa izgovoriti, oboje to osećamo.

Pogledajte partnera i recite mu: „Da. Prihvatam te tačno takvog kakav jesi, sa svime što to nosi. Smeš biti ono što jesi. Takvog te prihvatam i volim. I tvoje roditelje, braću, sestre, sve pretke – sve ih prihvatam s ljubavlju, onakve kakvi jesu.“

Recite jedno drugom: „Hvala. Hvala ti za sve. Primam to od tebe onako kako si mi dao. Poštujem to i primam u svoje srce. Dajem ti ono što moje srce daje.“

I recite „Molim“. Jedno jednostavno „molim“, bez zahteva. To je priznanje da ste jedno drugome potrebni.

Iz „Da“, „Hvala“ i „Molim“ raste ljubav koja ima budućnost.

Činjenica je da „nijedan čovek nije ostrvo“. Svi smo isprepletani i povezani  tananim nitima. Važno je, međutim, te niti osvestiti i ne dopustiti da nas vezuju i stežu. Porodične konstelacije pomažu nam da prekinemo obrasce koji se ponavljaju iz generacije u generaciju i pružimo sebi priliku da živimo život sačinjen od izbora koji su autentično naši.