You are currently viewing Primeri iz prakse

Primeri iz prakse

Sa aspekta porodičnih konstelacija i zahvaljujući radovima koje smo prošli do sada, dosta puta smo svedočili situaciji da preuzmemo identitet osobe iz porodice (pa čak i bivših ljubavi naših predaka) koja je bila odbačena, smatrala se lošom, nepravednom i slično, a da toga nismo ni svesni. Kako onda saznamo? Rad nam to pokaže.

Daćemo jedan jasan primer sa radionica.

Tridesetpetogodišnja žena došla je na konstelacije i saopštila grupi da se razvodi. Bila je srećno udata i imala je troje dece. Iako nije mogla dati konkretan razlog zašto se razvodi, bila je nepopustljiva i odbijala je sve predloge se predomisli. Nešto kasnije terapeut je pitao o njenim roditeljima. Saznao je da je njen otac poginuo spuštajući kolege na nosaču aviona. Terapeut je pitao koliko je njena majka tada imala godina. Ona je odgovorila „Majka je svog muža izgubila kada je imala 35 godina“ na šta je terapeut pitao „Da bi bila dobra, mora li devojka u tvojoj porodici da izgubi muža u 35 godini?“

U ovom primeru jasno vidimo da je ćerka preuzela majčin identitet. Motivisana slepom ljubavlju, ćerka je učinila isto što i njena majka deleći njen gubitak, kao da drugi gubitak može poništiti prvi, kao da njen razvod dokazuje vernost majci. Deca nesvesno teže da pate jednako kao i roditelji. Ljubav koja ih veže za roditelje je tako duboka da ih zaslepljuje i ne mogu izbeći izazov da se brinu za svoje roditelje tako da nastavljaju njihovu patnju.

Opis dinamike u toku rada: Tema – partnerski odnos Klijentkinja kaže da se u partnerskom odnosu oseća zapostavljeno i neprihvaćeno, želi da vidi uzrok toga.
U polju vidimo da je predstavnik klijentkinje povezan sa prvom ženom svog oca. Nakon ukazivanja poštovanja i prihvatanja prve žene svog oca, od strane nje kao i od strane njenog oca, predstavnik klijenta moze da stane na svoje mesto, na mesto ćerke. Sada kada stoji na svom mestu ona može da prihvati partnera takvog kakav jeste i da ga pogleda drugačije. Gleda ga sa ljubavlju i oseća se voljeno.