You are currently viewing Serija “Drugo Ja”

Serija “Drugo Ja”

Serija “Drugo Ja,” poznata i kao “Drvo masline” na Netflixu, kombinuje zabavu sa dubokim razmišljanjem o porodičnim konstelacijama i njihovom uticaju na lični rast i isceljenje. Prateći junakinje Sevgi, Lejlu i Adu, serija jasno prikazuje kako su njihove sudbine povezane sa prošlim generacijama kroz primere iz stvarnog života.


“Drugo Ja” koristi metodu porodičnih konstelacija, u kojoj konstelator postavlja predstavnike za članove porodice, kako bi se osvetlila dinamika unutar porodičnih sistema.

Ovaj pristup sličan je stvarnom svetu, gde klijenti često otkrivaju duboke oblike ponašanja i emotivne reakcije koje potiču iz porodičnih veza.

Pogledajmo konkretne primere iz serije kako bismo bolje razumeli kako se transgeneracijski prenos sudbine manifestuje kod glavnih junakinja.

Lejla, Sevgi i Ada:
Sevgi se suočava s bolešću i osećajem krivice zbog gubitka oca. Kroz postavku svoje lične teme na radionici porodičnih konstelacija, otkriva da je oslobađanje od osećaja krivice ključno za njeno ozdravljenje.


Ada, prvobitno skeptična prema konstelacijama, postepeno shvata njihovu moć u pronalaženju unutrašnjeg mira i sreće.


Lejla, suočena s problemima u braku i finansijskim teškoćama, otkriva duboku povezanost sa sudbinom svoje prabake Eleni. Konstelator pomaže Lejli da shvati kako se sudbina njene prabake preslikala na njen život, motivišući je da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom.


U nastavku teksta kroz Lejnin primer, detaljnije objašnjavamo kako izgleda sama postavka lične teme na ovim radionicama.

Nakon početne meditacije, konstelator Lejli daje instrukcije da izabere osobu koja će predstavljati nju. Ova osoba, Lejlin predstavnik, vrlo brzo počinje da oseća unutrašnji nemir, opisuje kako čuje zvuk vode i talasa, kaže da oseća da se utapa. Njen predstavnik iznosi na površinu strah i očaj koje je Lejla godinama potiskivala, ali i vrlo jasno te emocije povezuje sa slikom koju vidi.
Konstelator postavlja ključno pitanje Lejli: “Da li u tvojoj porodici postoji neko ko se udavio?” Ilustrujemo koliko duboko se preslikala sudbina njene prabake Eleni na njen život. Istina na ovom mestu nije bila viđena. Okolnosti pod kojima je prabaka umrla su ostale nepoznate.


Pitanje koje je postavio konstelator otvara vrata za dublje istraživanje Lejlinog porekla i porodične istorije, vraćajući nas unazad kroz vreme, na ostrvo Krit, 1924. godine.
Lejlina prabaka, Eleni, bila je grčkog porekla, a njen suprug turskog porekla. Zajedno sa njihovim malim detetom, suprug je proteran sa Krita tokom razmene stanovništva između Grčke i Turske. Nakon nekog vremena, ona nalazi način da pobegne iz zemlje i pokuša da se pridruži svojima u Turskoj. Za pomoć se obraća komšiji koji sa svojom porodicom kreće na put. On nerado pristaje da je primi na svoj čamac, na kome se odigrava ključna scena. “Iznenada, u trenutku nemoći, komšija udara Eleni veslom u potiljak. Eleni upada u vodu i nije uspela da preživi”. Trenutak straha i nasilja ostao je nepoznat svima, a Eleni je nestala bez traga. Njen muž se do kraja života potajno nadao da će mu se ona živa vratiti.


Konstelator pomaže Lejli da prepozna da i ona deli iste osećaje straha i utapanja kao i njena prabaka Eleni. Osećaj utapanja postaje simbol njihovih zajedničkih trauma i nerešenih konflikata.


U toku konstelacije, polje na videlo iznosi dinamiku počinilac-žrtva, i tu vidimo Eleninog komšiju, koji je bio krivac za njeno utapanje. Predstavnik za komšiju u postavljenoj konstelaciji, kaže da se oseća kao da je on ubio i da ne oseća kajanje zbog učinjenog.

Ovim je viđena istina i samim tim se pokreće emotivni proces isceljenja traume koju je prabaka Eleni nosila.


Ova tragična priča iz prošlosti duboko je povezana sa sudbinom Lejle. Kao i njena prabaka, Lejla je izabrala partnera koji je izbeglica, suočavajući se s izazovima emocionalne bliskosti usled fizičke udaljenosti. Sudbina se čini kao da je ponovila svoj put kroz praunuku Lejlu, ali kroz ovu duboku konstelaciju, Lejla se suočava sa istinom o svojoj prošlosti i oslobađa se boli i patnje koje su je dugo opterećivale.


Konstelator postavlja ključno pitanje: “Hoćeš li ponoviti sudbinu svoje bake ili si spremna da se okreneš ka svojoj sudbini?”
Nakon što je uvidela sličnosti između njihovih sudbina kroz postavljanje porodičnih dinamika unutar polja, Lejla postepeno mijenja svoj način razmišljanja i dopušta sebi da sagleda širu sliku. Pitanje ostaje sa njom i u narednim danima.

Nekoliko dana nakon radionice, dok je provodila dan na plaži, Lejla je ugledala sina koji ulazi u vodu iako ne zna da pliva. Ugledavši sina koji se počinje da se davi, odlučila je da hrabro uđe u vodu kako bi ga zaštitila. Ponovo je osećala strah od vode, ali sada je postojala neka nova hrabrost u njoj. U tom momentu shvata da je zaista pobedila svoj strah od vode. Jasno je prepoznala promenu u sebi.


Takođe, nakon radionice, Lejla saznaje da su pronađeni vlasnički papiri vrlo vredne zemlje na Kritu koja je pripadala prabaki Eleni. Shvatila je to kao fizičku manifestaciju promenjene energije i vraćenog dostojanstva. Priznanjem istine o sudbini prabake Lejla je konačno dobila priliku da vrati ono što joj pripada. Nasledstvo se vraća u porodicu.


Još jedan deo prabakine sudbine se preslikava kroz Lejlin život. Iako se nalazi u istoj situaciji kao njena pretkinja i ako je takođe spremna da učini mnogo toga zbog ljubavi, presudan trenutak dolazi kada se Lejlin partner, Erdem, suočava s izgonom iz zemlje i pokušava preći granicu čamcem prema Turskoj, očekujući da će i Lejla učiniti isto.

Međutim, kada dođe u istu situaciju – da ilegalno da prebegne u drugu državu čamcem kao i njena prabaka, Lejla svesno donosi drugačiji izbor. Odlučuje da ne ponovi sudbinu svoje bake Elene i izabere drugačiji put – neće se ukrcati na čamac.

Na taj način, štedi sebe i svog sina od nesrećne sudbine. Nakon toga, prikazana je situacija u kojoj su svi putnici koji su ilegalno prebačeni u čamac bili uhapšeni. Da je Lejla odlučila ući u taj čamac, njen bi put verovatno pratio sudbinu njene bake. Lejla konačno preuzima sudbinu u svoje ruke i bira ličnu slobodu i nezavisnost.


Kroz duboko emotivne i istraživačke metode porodičnih konstelacija, junakinja Lejla iz serije “Drugo Ja” uspela je da otkrije duboko ukorenjene traume i obrasce ponašanja koje je nasledila od svoje prabake Eleni. Ova priča nas podseća na snagu terapeutske metode koja može duboko isceliti dušu i omogućiti pojedincima da preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom.


Isto tako, Lejla nam pokazuje da možemo naučiti iz sudbine naših predaka i da smo sposobni doneti odluke koje će oblikovati našu budućnost. Kroz hrabro suočavanje sa svojim strahovima i prepoznavanje svojih unutrašnjih konflikata, Lejla je postala protagonista svoje priče i izabrala je put ličnog osnaživanja i slobode.
Kao što smo videli iz priče Lejle, promena je moguća, a hrabro suočavanje sa svojim strahovima i traumama može nas osloboditi i voditi ka ispunjenijem i srećnijem životu.


Kao što smo videli iz priče Lejle, promena je moguća, a hrabro suočavanje sa svojim strahovima i traumama može nas osloboditi i voditi ka ispunjenijem i srećnijem životu.

Kroz porodične konstelacije, otvaramo vrata ka dubokom razumevanju i isceljenju, a serija “Drugo Ja” nas inspiriše da krenemo na taj put.


Dok sa nestrpljenjem očekujemo drugu sezonu serije kako bismo saznali šta se dalje događa sa dragim likovima, sada je pravo vreme da razmislimo o korenu i stablu drveta čije smo mi grane. Ukoliko se i vi prepoznajete u sličnim temama, tu sam da zajedno zavirimo u prošlost kako bismo iscelili sadašnjost i kreirali budućnost.